© dawyck garden
TUINEN EN NATUURPARKEN VAN SCHOTLAND

DECEMBER

13
DONDERDAG
BEVEREN-WAAS • We beginnen onze verkenning van Schotland in de Scottish Borders waar we Abbotsford house met zijn tuinen bezoeken. Dit huis was de thuis van de schrijver Sir Walter Scott, waarvan de historische romans tot de wereldliteratuur gerekend worden. We vervolgen onze weg naar Dawyck Botanical Gardens in Peebles. Dit is de plaats waar de bekende zuilvormige beuk voor het eerst als zaailing werd gevonden.

Onze reis brengt ons nadien naar Glasgow, waar we het House for an Art Lover met zijn tuinen bezoeken. Dit huis met zijn tuinen is een pareltje en een ontwerp van de beroemde Arts&Crafts vertegenwoordiger Charles Rennie Macintosh.

We reizen verder naar de westkust waar we aan de Firth of Clyde de tuinen van Culzean castle kunnen bewonderen. Via Loch Lomond rijden we naar Trossachs National Park voor een wandeling door het bergmassief en het natuurgebied van Ben Lawers.

Na Tyndrum komen we in het natuurgebied van Glen Coe en verder naar Fort William voor een wandeling in Glen Nevis, de mooie vallei van de hoogste berg van Schotland, Ben Nevis. In Mallaig nemen we de boot naar het eiland Skye, waarvan we de schitterende natuur ontdekken via wandelingen in het noorden van het eiland en in de Cuillin Hills.

Daarnaast brengen we ook een bezoek aan de tuinen van Dunvegan Castle. Terug op het vasteland rijden we op de prachtige kustweg naar het noorden tot in de schitterende botanische tuinen van Inverewe Gardens. Deze tuin van de Scottish National Trust herbergt, dank zij de Golfstroom die recht op de Schotse westkust afstevent, een grote collectie aan speciale en ongewone planten, waarvan een groot deel afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland.

We komen via Inverness in het machtige, majestueuze Cairngorms National Park terecht, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Groot-Brittannië. Dit gebied is de thuis van onder andere auerhoenen, sneeuwhazen, een kudde vrij levende rendieren en wilde katten. We vervolgen onze weg en bekijken de tuinen van het kasteel Balmoral, vakantieverblijf en familiebezit van de Britse queen. Aangekocht door koningin Victoria bevat dit landgoed van 260 km² onder meer een schat aan aangeplante bossen en een goed draaiende boerderij.

Richting oostkust bezoeken we nadien de tuinen van Crathes Castle met zijn grote “walled garden” en zijn eeuwenoude taxus snoeivormen. Via Stonehaven komen we aan in Glamis Castle met alweer prachtige tuinen. Dit landgoed was de thuis van de koningin-moeder en de geboorteplaats van prinses Margaret, de zus van de huidige koningin. Na al dat natuur- en tuinengeweld komen we aan in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland waar we tenslotte, om het af te leren, de schitterende Royal Botanical Garden bezoeken.

o Presentatie en info: François Seghers,

Bron: UiTinVlaanderen.be